Malta’da Sağlık ve Sağlık Sigortası

Malta’da Sağlık ve Sağlık Sigortası
1 Şubat 2013 tarihinde eklendi, 6.220 kez okundu.

EN ÖNEMLİ KONULARDAN BİRİ; MALTA’DA SAĞLIK

Malta son derece iyi bir sağlık sistemine sahiptir.

Her türden tıbbi bakım için Malta devlet ve özel hastaneleriyle tam teşkilatlı olarak hizmet vermektedir.

Sağlık sigortası Malta vizesini almadan önce bir zorunluluktur; tıpkı okul kayıdı gibi. Malta vizeniz onaylandıktan sonra, sağlık sigortanızdan nasıl faydalanacağınıza dair detaylı bilgiyi mutlaka bizden almalısınız.

En önemli sağlık kuralı yediklerinize ve içtiklerinize özen göstermektir. Mide ağrıları en sık görülen seyahat hastalığıdır (yolcuların %30 ile %50’si iki hafta süren gezilerde mide sorunları yaşamaktadır). Fakat bu sorunların büyük bir kısmı ciddi sağlık problemlerine yol açmamaktadır. Ne yazık ki, zaman zaman yemek zehirlenmesi vakaları görülebilir. Bu nedenle, ihmalkar davranmamanızda yarar var.

[reklam1]

Sıcak Yorgunluğu : Malta’nın aşırı yaz sıcağı, su ve tuz kaybı, yorgun düşmenize neden olabilir. Sıcak havaya alışmak için kendinize zaman ayırın, yeterli miktarda sıvı tüketin ve aşırı fiziksel güç harcamanızı gerektirecek aktivitelerden kaçının. Tuz kaybının belirtileri, aşırı yorgunluk, baş ağrıları, uyuşukluk, baş dönmesi ve kas ağrılarıdır. Tuz tabletleri almak yardımcı olabilir, ancak, yemeğinize biraz fazla tuz katmak daha iyi bir çözüm yoludur.

Güneş çarpması : Bu, zaman zaman ölümcül olabilecek, ciddi durum, vücudun ısı düzenleyici mekanizması çalışmaz ve vücut ısısı tehlikeli derecede yükselirse meydana gelir. Uzun süre aşırı sıcakta kalır ve yeterli miktarda sıvı tüketmezseniz, vücudunuz güneş çarpmasına karşı korunmasız kalır. Semptomlar, bitkin hissetme, fazla (ya da hiç) terlememe ve ateşinizin çok yükselmesidir (39-40° veya 102-106°C). Terleme durduğunda, vücut, pembeleşip kızarmaya başlar. Şiddetli baş ağrıları ve eşgüdümsel hareketlerde bozulma görülebilir. Ayrıca, hasta, saldırganlaşıp, düşünceleri karmaşıklaşabilir. Sonuç olarak, hasta, sayıklamaya başlayıp, sarsıntı geçirebilir. Böyle bir durumda hastayı hastaneye götürmek şarttır ancak yapılacak ilk yardım, hastayı gölge bir yere götürüp, kıyafetlerini çıkarıp, ıslak havluyla sarmak ve yelpaze ya da bunun gibi herhangi bir şeyle serinletmektir. Eğer hastanın bilinci yerindeyse, sıvı tüketmesini sağlayınız.

Uçak Yorgunluğu : Bu hastalık, bir yolcu, üç saat dilimi boyunca seyahat ettiği zaman (her saat diliminde bir saat fark eder) görülür. İnsan vücudunun bir çok fonksiyonu (ısı, nabız, sindirim ve boşaltım sistemi gibi) 24 saatlik bir döngüye göre düzenlenmiştir. Durmaksızın, uzun mesafelerde yolculuk yaptığımız zaman, vücudumuz kendini, vardığımız yerin ‘yeni zaman’ dilimine göre ayarlama ihtiyacı duyar. Bu nedenle, yorgunluk, zihin bulanıklığı, uykusuzluk, gerginlik, konsantrasyon bozukluğu ve iştah kaybı gibi şikayetlerimiz olabilir. Bu etkiler, üç gün içinde kaybolur, ancak, etkilerin şiddetini en aza indirmek için şunlara dikkat etmelisiniz:

. Yolculuğa çıkmadan önce bir iki gün dinlenin.
. Uykusuz kalmanızı önleyecek uçuş saatleri seçmeye çalışın. Gideceğiniz yere akşam saatlerinde varmanız, gece uyuyabileceğiniz anlamına gelir. Uzun uçuşlarda mola yerleri ayarlamaya çalışın.
. Aşırı yemekten kaçının (midenizin şişmesine sebep olacaktır). Uçuş sırasında alkollü içeceklerden kaçının (su kaybetmenize neden olacaktır). Bunun yerine, meyve suyu ve su gibi, karbonatsız ve alkolsüz içecekler tüketin.
. Sigara içmekten kaçının.
. Rahat kıyafetler giyin. Daha rahat uyuyabilmeniz için göz maskesi ve kulaklık bulundurabilirsiniz.
. Gitmekte olduğunuz bölgenin saat dilimine uygun bir uyku zamanı belirleyin.

Yol Tutması: Yolculuktan önce ve yolculuk esnasında hafif bir şeyler yemek yol tutması riskini azaltacaktır. Eğer yol tutmasına yatkınsanız, hareket oranı en az olan yerler seçiniz ( uçakta, kanata yakın yerler, gemide orta yerlerde, otobüslerde orta sıralarda). Temiz hava genellikle yardımcı olur. Okumak ve sigara içmekse sakıncalıdır. Yol tutmasını önleyecek ve uyuşukluğa sebep olacak ilaçlar, yola çıkmadan alınmalıdır. Zencefil (kapsul olarak bulabilirsiniz) ve nane kullanmak (naneli şekerler de dahil olmak üzere) size yardımcı olacak doğal yöntemlerdir.

Güneş Yanığı: Malta, kuzey Tunus’tan ve Cezayir’den çok daha güneyde yer alır. Bulutlu havada bile çok çabuk yanabilirsiniz. Güneş kremi, şapka ve burnunuz ve dudaklarınız için koruyucu krem kullanınız. Kalamin kremi veya güneş sonrası losyonları kullanmak orta derece yanıklara iyi gelecektir. Gözlerinizi kaliteli güneş gözlükleriyle koruyunuz.

Diyare: Su, yemek veya iklim değişikliği gibi basit faktörler kısa süren bir ishal sorununa yol açabilir. Ancak, her hangi başka bir semptom olmadan, sadece birkaç kere tuvalete koşmak ciddi bir sorunun habercisi değildir.

Malta’da musluk suyu içilebilir, ancak bol miktarda klorludur. Bu nedenle, eğer musluk suyunun tadından hoşlanmazsanız, şişe sularını tercih etmelisiniz. Kırsal kesimlerde, dere veya pınar olsun, en iyisi bu sulardan uzak durmaktır.
Özellikle çocuklarda ve yaşlı insanlarda daha sık görülen su kaybı, her çeşit ishalin en tehlikeli özelliğidir. Bütün durumlarda, en azından kaybedilen su oranını vücuda geri kazandırmak hatırlanması gereken en önemli tedavi yöntemidir. Şekersiz çay, soda veya alkolsüz, içinde %50 temiz su bulunan içecekler tüketmek yararlı olacaktır. İshalin çok şiddetli görüldüğü ciddi durumlarda, mineral ve tuz kaybını gidermek için tıbbi ilaçlara başvurmak gerekir. Kaynatılmış veya şişe suyuna karıştırabileceğiniz bu tabletler (ORS) çok yardımcı olacaktır. Acil durumlarda, bir litre kaynamış suya veya şişe suyuna altı çay kaşığı şeker ve yarım çay kaşığı tuz katarsanız büyük ölçüde önlem almış olursunuz. En az kusarak veya boşaltım yoluyla kaybettiğiniz oranda sıvı tüketmelisiniz. İdrar miktarınız size ne kadar sıvı tüketmeniz gerektiği konusunda bilgi verebilecek en önemli noktadır. Eğer çok az idrara çıkıyorsanız daha fazla su içmeniz gerekiyor demektir. Azar azar ama sık sık su içmelisiniz. İyileşene kadar hafif yemekler tüketmeye özen gösterin.

Loperamide veya diphenoxylate gibi ishal kesici ilaçlar, semptomları kısa süre için geçirip hastayı rahatlatsa da, kesin bir tedavi sağlamayacaktır. Bu ilaçları sadece tuvalete gidemeyeceğiniz zamanlarda, örneğin seyahate çıkmak zorunda kaldığınızda kullanınız. Bu ilaçların 12 yaşın altındaki çocuklar tarafından kullanılması tavsiye edilmez.

Mantar Enfeksiyonları

Mantar enfeksiyonları sıcak havalarda yaygınlaşır. Genellikle, kafa derisinde, ayak ve el parmaklarının arasında, kasıklarda derinin üzerinde görülür. Mantar enfeksiyonun hastalıklı hayvanlardan veya diğer insanlardan bulaşır. Islaklık ve nem bu hastalığın oluşmasında çok etkilidir.

Mantar enfeksiyonunu önlemek için rahat ve bol kıyafetler giyin, suni elyaflı giysilerden kaçının, sık sık yıkının ve vücudunuzu özenle kurulayın. Eğer mantara yakalanırsanız, mantarlı bölgeyi en az günde bir kere yıkayın, dezenfekte edici veya ilaçlı sabunlarla yıkayın, güzelce durulayın ve kuru kalmasına özen gösterin. Anti-mantar kremi veya pudralı ilaçlar uygulayabilirsiniz. Mantarlı bölgenin, mümkün olduğu kadar güneş ışığı almasını sağlayın. Bütün havlu ve iç çamaşırlarınızı sık sık değiştirin, sıcak suda yıkayın ve güneşte kurumaya bırakın.

HIV – AIDS : Human indeficiency virus (Hiv, bağışıklık sisteminde yetersizlik), bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyulan oranda çalışmamasına yani Aids’e neden olabilir. Herhangi açık yarayla, kan veya vücut sıvısıyla temas kişiyi tehlikeye sokabilir. Hastalık gelelikle cinsel yollarla veya kirli iğneler yoluyla geçer. Aşı, akupunktur, dövme ve piercing gibi uygulamalar damar yoluyla uyuşturucu kullanımı kadar potansiyel tehlike oluşturur.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar: HIV/AIDS ve hepatit B, cinsel temas yoluyla geçebilir. Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında, belsoğukluğu, uçuk ve frengi ve idrar sırasında ağrı ve yanma gibi semptomlar yer alır. Siğil gibi bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar, özellikle kadınlarda, daha güç fark edilebilir veya hiç fark edilmezler. Siğil hastalığı, belirtiler henüz fark edilmeden bile, kadınlarda ve erkeklerde kısırlığa yol açabilir. Frengi belirtileri zamanla tamamen kaybolur, ancak hastalık devam edip ilerde ciddi sorunların oluşmasına neden olabilir. Cinsel ilişkiden kaçınma %100 güvenli olan tek yol olsa da prezervatif kullanmak da hastalıktan korunmak için çok etkili yoldur. Bel soğukluğu ve frengi antibiyotikle tedavi edilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların her biri için farklı antibiyotikler uygulanır. Uçuk ve AIDS’in tedavisi yoktur.

Jinekolojik Hastalıklar: Özellikle sıcak havalarda seyahat ederken, antibiyotik kullanımı, sentetik iç çamaşırları, terleme ve gebelik önleyici haplar, mantar gibi, vajinal hastalıklara yol açabilir. Mantar hastalıklarının ilk belirtileri, isilik, kaşınma ve akıntıdır. Bu hastalıklar, sirke, limon suyu veya yoğurt banyosuyla tedavi edilebilir. Nystatin, miconazole veya clotrimazole bezleri kullanmak yaygın bir tedavi yöntemidir. Hijyenik bakım uygulamak, bol ve rahat kıyafetler, pamuklu iç çamaşırları giymek bu hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar vajinal sorunlara yol açan en önemli nedendir. Semptomlar arsında, kötü kokulu akıntılar, ilişki sırasında ağrı ve zaman zamanda idrar sırasında yanma hissi yer alır. Tıbbi tedaviye başvurulmalıdır ve erkek partnerlerde muayene olmalıdır. Daha fazla bilgi için Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar bölümüne bakınız. Cinsel ilişkiden kaçınmanın yanı sıra, en iyi yol prezervatif kullanarak güvenli seksi tercih etmektir.

Böcek ısırıkları  ve Böcek Sokmaları: Arı ve eşekarısı sokmaları tehlikeli olmaktan ziyade ağrılıdırlar. Ancak, bu tarz ısırıklara alerjisi olanlarda şiddetli solunum problemleri görülebilir ve acil tıbbi müdahaleye gereklidir.

Kalamin losyonları veya böcek ısırığı spreyleri hastayı rahatlatır, ağrı ve şişme oranını azaltır.
Sivrisinekler, sıcak aylarda, Malta’da baş belası olabilir. Bu nedenle, yanınızda sinek kovucu ve sinek öldürücü maddeler getiriniz.

Ayrıca şunu da hatırlatmakta fayda görüyoruz; eğer kronik bir hastalığınız , göz veya diş ile ilgili herhangi bir sağlık sorununuz yahut düzenli kullandığınız bir ilacınız varsa, seyahate çıkmadan önce mutlaka Türkiye’deki doktorunuz ile görüşmelisiniz. Yurtdışında kalacağınız süreyi düşünerek yeterli miktarda ilacınızı (reçete, sağlık raporu ve orjinal ambalajında olmak şartıyla) yanınıza almalısınız. Sigortanız yapılmadan önce mutlaka sağlık sorununuzu bizimle paylaşmayı unutmayınız!

Ve mutlaka Malta Adaları için seyahate çıkmadan önce, danışmanlarımızdan sağlık-sigorta-uçuş prosedürüne ilişkin detaylı bilgi aldığınızdan emin olunuz.

Malta’daki Kamu Genel Hastaneler;

Mater Dei Hastahanesi
B’Kara By-pass
B’Kara 2090 MSD
Tel: 356 25450000
E-posta: mdh@gov.mt

Gozo General Hastanesi
Victoria.
Tel: 356 21561600
Faks: 356 21560881

Malta’da sağlık  hakkında daha fazla bilgi almak veya Malta Dil okullarına  hemen kayıt yaptırmak için İLETİŞİM formunu doldurun size hemen ulaşalım. İletişim formu için TIKLAYINIZ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git